Een veelzijdige aardappel die z’n naam dankt aan de Friese streek ‘het Bildt’ waar hij nog steeds verbouwd wordt. De Bildtstar is in het Noorden erg geliefd. Hij blijft heel bij het koken en is iets kruimig op het bord.
Kooktype: vrij vastkokend
Verkrijgbaar: augustus t/m mei/juni
Een zeer vroege aardappel van Hollandse bodem. De aardappel blijft heel bij het koken en is iets kruimiger op het bord dan de Bildtstar. Een prima aardappel voor het maken van lekker dikke frieten.
Kooktype: kruimig
Verkrijgbaar: juni/juli t/m september/oktober
De Rode Star is van oorsprong een Friese aardappel, die met name op de vruchtbare zeeklei van ‘het Bildt’ in Friesland geteeld wordt. Een legende voor de echte fijnproever. Blijft na het koken redelijk stevig.
Kooktype: zeer kruimig
Verkrijgbaar: oktober/november t/m februari/maart
De Opperdoezer Ronde is een speciale aardappel die geteeld wordt rondom het Noord-Hollandse dorp Opperdoes. Hij is onregelmatig van vorm en heeft diepliggende ogen. Deze vastkokende aardappel is een ware delicatesse voor de fijnproever. Door zijn kwetsbare schil wordt deze aardappel met de hand gerooid en gesorteerd.
Kooktype: vastkokend
Verkrijgbaar: juni/juli t/m september
Een vorstelijk lekkere aardappel. Heerlijk voor winterkost. De Irene wordt vooral in het Noorden geteeld én gegeten. U kunt ze het beste in een klein laagje water langzaam gaar stomen.
Kooktype: zeer kruimig
Verkrijgbaar: oktober t/m mei
Het aardappelras Eigenheimer wordt vaak Borger genoemd. Deze aardappel komt van oorsprong uit de Groningse klei, uit het dorp Borgercompagnie. Deze aardappel kan tijdens het koken uit elkaar vallen.
Kooktype: zeer kruimig
Verkrijgbaar: juli t/m maart/april
Deze kruimige aardappel wordt op traditionele wijze geteeld en verwerkt op het eiland Malta met pootaardappelen uit onder andere de Bildtstreek. Dit komt tot uiting in de ‘puike’ smaak en kwaliteit.
Kooktype: kruimig
Verkrijgbaar: maart t/m juni
Eén van de vroegst geteelde aardappelen rond het Middellandse Zeegebied. Vanaf mei kunt u al genieten van deze primeuraardappel. Ook in Nederland is de Doré één van de eerste aardappelen. Hij wordt met name geteeld in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden. Het is een kruimige, smakelijke zomeraardappel.
Kooktype: zeer kruimig
Verkrijgbaar: april/mei t/m september