Bereidingswijze
- Maak 8 grote Frieslander aardappelen met water schoon. Snijd ze nu met schil en al in lange, duimdikke repen. Leg ze in een schone keukendoek en dep ze goed droog.
- Verwarm de oven voor op 75°C.
- Verwarm de olie in een frituurpan tot maximaal 180°C. Frituur - in porties - de frieten in een paar minuten lichtgeel. Spreid ze daarna uit over de bakplaat. Houd ze warm en krokant in de oven tot alle frieten gebakken zijn.
- Bestrooi de frieten met zout en eventueel wat peper.
- Serveer de zelfgemaakte Frieslander frieten met lekkere mayonaise.
Bereidingswijze
- Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in water met zout. Giet af en stoom ze kort droog. Stamp ze, knijp fijn in een pureeknijper of wrijf door een zeef.
- Voeg beetje bij beetje warme melk toe.
- Roer de boter er met een pollepel door tot een luchtige puree.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Variatie
Gebruik voor een mediterrane aardappelpuree olijfolie in plaats van boter en voeg 2 teentjes fijngehakte knoflook, fijngehakte lente-/bosui en reepjes gedroogde tomaat toe. Vervang de boter door crème fraîche en voeg fijngehakte salie en grove mosterd toe.
Bereidingswijze
- Schil en snijd de aardappel in gelijke stukken. Spoel ze af met stromend koud water.
- Doe ze in een pan met water (net bedekt) met een snuf zout. Kook de aardappelen in 15-20 min gaar.
- Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur en stoom ze in 30 sec droog.