Bildtstar

Bildtstar komt oorspronkelijk uit ‘het Bildt’, een streek in het noorden van Friesland en wordt door veel Noorderlingen bijna jaarrond gegeten. De aardappel heeft een rode, gladde schil en is geel vanbinnen. Bildtstar heeft een mooie ronde vorm en is door de gladde schil heel geschikt om in de schil te bereiden. Het is een heerlijke aardappel die na het koken iets kruimig is.

Bildtstar is een veelzijdige aardappel; geschikt voor koken, bakken, frituren, in salades of in de oven. De aardappel smaakt ook erg goed in een Hollandse stamppot.

 

Verkrijgbaar

Augustus t/m mei/juni

 

Voedingswaarden per 100 gram aardappel rauw

Energie - 88 kcal

Energie - 371 kJ

Zout - 0,2 g

Vetten, waarvan - 0 g

verzadigde vetzuren - 0 g

Koolhydraten, waarvan - 19 g

* suikers - 1 g

* zetmeel - 18 g

AOAC-vezels - 1,8 g

Eiwit - 2 g

Calcium - 6 Mg

IJzer - 0,5 Mg

Fosfor - 6 Mg

Kalium - 450 Mg

Natrium - 20 g

Vitamine C - 14 Mg

Vocht - 77 g