Ouderwets lekkere roomboter
Er wordt ruimte in het schap gemaakt voor ongezouten en gekarnde Noordertrots roomboter. De melk is afkomstig van twaalf boeren uit het Noorden. Vers gras beïnvloedt de smaak, kleur en smeerbaarheid van de roomboter. In het voorjaar is de Noordertrots roomboter daarom ook wat geler en nog beter smeerbaar. Niet iedere roomboter wordt gekarnd, omdat het een arbeidsintensief en risicovol proces is. De Noordertrots roomboter wordt wel gekarnd, dat maakt het extra lekker.
Bij de Noordertrots roomboter wordt eerst de melk gepasteuriseerd en aangezuurd. Vervolgens wordt de melk 20 uur gefermenteerd op een temperatuur van 25 graden Celsius. Dit levert een dikke, zure, yoghurtachtige melk op. Daarna wordt de melk weer een paar uur heen en weer geklotst in een tank die kan draaien. Door het ronddraaien springen de vetbolletjes open, die ook weer aan elkaar kleven. Zo ontstaat roomboter, maar ook karnemelk wordt op deze manier gemaakt. Karnemelk wordt afgetapt, de roomboter wordt schoongespoeld met ijswater.