NOORDERTROTS HONING
Nog even en je hoort ze weer zoemen. Bijen! Deze kleine magnifieke vliegers produceren de Noordertrots honing, en zorgen met hun gestuif ook voor een levendig landschap. Onze Noordertrots honing wordt geleverd door verschillende imkers in het Noorden. Imker Willem Koning is één van hen. Hij en category manager Rinze Postma vertellen ons meer over de bijzondere eigenschappen van imkers, bijen en honing.
Slingeren en zeven
Noordertrots honing wordt geproduceerd door honingbijen, onder andere de soorten Bukfast en Carnica. De bijenkasten van imker Willem staan vlak bij zijn huis: “Dat is mooi om te zien en ik kan ze zo ook beter in de gaten houden.” De ijverige vliegers zorgen goed voor zichzelf en elkaar. In een goed, warm jaar haalt Willem veel honing uit elke kast. Om die honing vloeibaar en smaakvol te houden, roert Willem zijn oogst vijf dagen lang elke dag vijf minuten. Noordertrots honing is schone honing, die alleen geslingerd en gezeefd wordt. Verder wordt er niets toegevoegd.
Kontjes omhoog
Willem houdt al 16 jaar zijn volken goed in de gaten. Bijen zijn net als mensen weleens kribbig: “Dan vliegen ze direct omhoog als ik de kast open, of laten ze allemaal hun angels zien. Dan ga ik op zoek naar de oorzaak. Is de koningin zoek? Is het volk te groot geworden en moet ik ze opsplitsen?”
Imkers kunnen ook veel aflezen aan het vlieggedrag van bijen. Als het volk te groot wordt, dan gaat de koningin met een deel van de bijen op zoek naar een nieuwe plek. Ze zullen dan niet zo snel steken. Maar dan nog, steken incasseren hoort erbij als je imker bent. Willem: “Je wordt wel geprikt, maar dat neem je voor lief.”
Vloeibaar goud
Er kleeft een flinke prijs aan honing, waardoor deze delicatesse ook wel vloeibaar goud wordt genoemd. Wat maakt honing zo kostbaar? Bijen houden is intensief en goede imkermaterialen zijn een noodzakelijke investering. Willem: “Je hebt kleding nodig en materialen zoals kasten, ramen, een honingslinger en potjes”.
Daarnaast is honing een natuurproduct, waardoor de opbrengst elk jaar anders is. Is het voorjaar koud, dan zijn er minder bloemen en is er minder nectar beschikbaar, en dus ook minder honing. “Wereldwijd is de vraag naar honing ondertussen enorm toegenomen,” vult Rinze aan, “als vervanger van suiker. Veel meer mensen dan een paar jaar geleden willen honing in plaats van suiker in de thee. Honing is daardoor een schaarser product geworden, met een hogere prijs als gevolg.”
Bloeiende bloemen
We kunnen niet zonder bijen, omdat ze ook bloemen en fruit bestuiven, die op hun beurt weer insecten en vogels aantrekken. Wilt u zelf de bijen een handje helpen? Dat kan heel makkelijk, vertelt Willem: “Zet veel bloeiende bloemen in de tuin, zodat ze genoeg voedsel hebben.”
Poiesz draagt waar mogelijk bij aan de biodiversiteit in Noord-Nederland. Rinze: “We willen graag dat de bijen die onze honing leveren, een natuurlijk en goed bestaan hebben, waarin ze veel vliegen en bestuiven.” Hoe we dit doen? Hier vertellen we u meer over in het artikel Weide Weelde fonds, zie pagina 36.
Interessante beestjes
Kan iedereen imker worden? Volgens Willem is oprechte interesse in de natuur de belangrijkste eigenschap. “Honing is een product van de natuur, dus elk jaar is er wel een verrassing. Je moet je steeds een beetje aanpassen en begrijpen wat de bijen nodig hebben. Het zijn interessante beestjes.” In een volk weet elke bij precies wat er gebeuren moet en wat zijn taak in het grotere geheel is. “Als mensen iets meer op bijen zouden lijken, dan was er weinig aan de hand.”