NOORDERTROTS FRUITSAPPEN
Appels zijn van zichzelf al lekker, maar in combinatie met peer of zwarte bessen helemaal onweerstaanbaar. De dorstlessende appel-, appel peren- en appel zwarte bessensap van Poiesz worden gemaakt met de appels van appelteler Jan Kutschruiter, uit Kraggenburg. Hij en sapspecialist Alex Poortinga vertellen ons meer over de relatie tussen zon en smaak en waarom sap toch lang houdbaar is.
Puur natuur en een beetje warmte
Het appelsap van de Noordertrots fruitsappen komt uit twee soorten appels; Elstar en Jonagold. Die combinatie zorgt voor een smaakvol sap, die niet te zoet is. En verder, wat komt er nog meer in? “Niets,” zegt Jan, “Het is puur sap, dat alleen even verhit wordt voor de houdbaarheid.” Alex vertelt in detail hoe dat gaat: “Als de appels hier binnenkomen gaan ze eerst door een soort wasstraat. Ze worden vermalen tot appelpulp. Met behulp van een wals en doeken met kleine gaatjes erin persen we de sap uit de appelpulp. Dan volgen een ronde over de zeef en een ritje door de centrifuge met als bestemming de opslagtank. Hier kan het appelsap gemengd worden met peren- of zwarte bessensap. Daarna verwarmen we het sap tot 80 C (pasteurisatie), waardoor het op een natuurlijke wijze een langere houdbaarheid krijgt.”
Genieten tussen de bomen Na ruim 35 jaar doet Jan zijn werk nog steeds graag. “Het is gewoon genieten hier. Ik ben veel buiten en werk met een weersafhankelijk natuurproduct. Dat maakt elk jaar anders. En ik zie mijn product in allerlei verschillende fasen, van klein bloemetje tot een mooie smaakvolle appel.”
Zon en snoeien
In zijn boomgaard kan Jan merken dat het steeds warmer wordt. “De zomers zijn warmer en de bloei van de bomen start steeds eerder. Dit jaar begin februari al. Daar zitten twee kanten aan, wat het appelsap betreft. Het weer wordt steeds extremer. Vorig jaar bijvoorbeeld hadden we veel hagel. Dat brengt voor mij financiële risico’s met zich mee, want de oogst raakt beschadigd. Meer zon zorgt wel voor meer smaak in de appels.” Als de hoeveelheid zon de smaak bepaalt, hoe kan er dan toch lekkere appelsap uit het bewolkte Nederland komen? Snoeien, is het antwoord van Jan. “Als ik voldoende licht in de boom kan krijgen, krijgen de appels voldoende zon.”
Exact dezelfde smaak
Jan zou willen dat het wat normaler wordt om appels met een schoonheidsfoutje te kopen.
“Er mankeert wel eens wat aan het uiterlijk van een appel, terwijl de smaak exact hetzelfde is als die van de andere, gave, appels. In Duitsland worden appels met kleine beschadigingen of sporen van het weer verkocht als Wetter Äpfel. Mensen kopen ze graag, omdat ze op die manier ook bijdragen aan minder voedselverspilling.”