Zachte boerenkool
Noordertrots boerenkool van Poiesz groeit op een bekende plek: de boerderij van Geert uit ‘Boer zoekt vrouw’. Twee jaar geleden nam Heijn Kruize het bedrijf over van Geert. Sindsdien teelt Heijn samen met zijn vrouw Anniek op de zandgrond van het Groningse Mussel heerlijke asperges, aardbeien, broccoli, spitskool, witte kool en boerenkool.
Goeie krop
Boerenkool is zo lekker, dat we er direct na de zomer alweer zin in krijgen. “Als het dertig graden is en ik nog met de aardbeien bezig ben, is er al vraag naar boerenkool,” merkt Heijn op. “Vroeger zeiden we dat eerst ‘de vorst over de boerenkool moet’. Pas dan wordt het zetmeel omgezet in suiker, wat de plant zoeter maakt. We werken nu met een ander ras boerenkool, dat van nature al wat zoeter is, en dus al eind september gegeten kan worden.” Heijns persoonlijke voorkeur gaat uit naar de wat grotere kroppen, later in het najaar.
Dubbel gestript
Het telen van boerenkool is handwerk. Onkruid wieden gaat met schoffel en trekker en alle
60.000 kroppen worden met de hand gesneden. Twee keer zelfs. Eerst verwijderen Heijn en zijn team de kern van elke krop, zodat alleen de geribbelde bladeren overblijven. Daarna ontdoen ze elk blad van de nerf. Op die manier belanden er geen harde stukjes, die vaak wat bitter zijn, bij jou in de pan. De verse bladeren boerenkool reizen van het land van Heijn eerst nog naar GreenS & SaladS in Meppel, waar ze gewassen en verpakt worden.
Zorg voor het land
Heijn kijkt altijd naar wat er nog beter kan: “Het liefst gebruik ik straks helemaal geen kunstmest meer.” Nu al werkt hij met bestrijdingsmiddelen die goedgekeurd zijn voor de biologische teelt. Hij zet ze alleen in als het echt nodig is.
Koude vingers
Ook in de winter worden de kroppen met de hand gestript: “Geen pretje bij drie graden onder nul.” Maar de beloning is er ook naar, vertelt Heijn: “Als het heeft gevroren, dan krijgen alle diepgroene kroppen een wit bovenkantje. Dan is zo’n mooi gezicht, vooral ’s ochtend heel vroeg.”